Jesi čula ko je dula?

Poprilično je nezgodno kada vas neko pita čime se bavite, a vi, umesto da kažete i onda lepo nastavite o nečemu drugom da pričate, već znate da ćete morati prvo da ponovite reč, slovo po slovo (d-u-l-a), potom da objasnite šta to sve dula radi, kako ste do tog zanimanja došli (i otkud vam ideja, a i kako se postaje dula*) i tako unedogled. Ume razgovor da potraje i sat vremena. Ne kažem da me mrzi. Volim ja da pričam, naročito kad je reč o nečemu što volim da radim, ali jedva čekam dan kada će me neko pitati šta radim, ja kažem da sam postporođajna dula (da, postoji nekoliko sorti dula), a taj neko kaže super  dobro i nastavimo da pričamo. Do tada, hajmo malo da pričamo o dulanju.

Od početka. I najjednostavnije moguće. A drugom prilikom ćemo poduže, za one koji bi više da znaju o tome.

Termin “dula” (doula) je grčka reč koja u prevodu znači žena koja služi. Odvajkada, postojale su žene koje su pomagale ženama tokom porođaja, kao i u periodu babinja. Danas, dula je žena koja nije medicinski radnik, ali je edukovana o porođaju, poznaje potrebe porodilje, i ume da joj pomogne i olakša (i ulepša) porođaj. Što bi dule sa dula.rs rekle: dula je dobra vila porodilja

dula na porodjaju
Foto: Paul Hart

Statistike pokazuju da prisustvo dule na porođaju povećava šanse da porođaj bude prirodan (bez epidurala i indukcije) i smanjuje šansu da se porođaj završi carskim rezom. Žena se s dulom oseća osnaženo i zadovoljnija je. Dula je tu da smiri porodilju ako se uspaniči i da je ohrabri ako počne da sumnja u sebe.Kada kažete dula, najčešće se misli na porođajnu dulu. Na onu koja je tu da pomogne ženi za vreme porođaja. Da joj pruži emocionalnu i fizičku podršku, da je razume i podrži. Rečju – da joj se nađe. Nekada je prisustvo dule dovoljno da se žena već oseća bolje. Ona može biti tu da skokne po banane porodilji ili se poigra sa starijim detetom, a može i masirati mamu, bodriti je kad posustane… Sve zavisi od porodilje i njenih želja.

Što se tiče Srbije… Pošto ulazak trećeg lica u porodilišta još nije omogućen, uvek možete pozvati dulu da bude s vama od prvih kontrakcija kako biste što kasnije otišli u porodilište. Dula svakako može prisustvovati i kućnom porođaju, koji je sve češći u Srbiji (o iskustvima žena koje su imale kućni porađaj možete pročitati na stranicama Mati).

Ostaje vam samo da odaberete dulu. Nemojte žuriti, upoznajte nekoliko (a tu je i Danijela), sigurna sam da ćete s nekom kliknuti.

Pored porođajne dule, imamo i postporođajnu dulu, odnosno mene. Ona je tu da bude podrška porodilji posle porođaja. Njena uloga zavisi najviše od toga šta porodilja želi. Ona je tu najčešće u prvih šest nedelja od porođaja, ali neretko ostaje u porodici i nekoliko meseci.

Foto: Spomenka Avramov

Ako mama želi da doji, postporođajna dula joj pomaže dok se ne uštosi s dojenjem, ako joj je potrebna pomoć oko pripreme obroka, ona će joj rado spremiti ručak, ako joj treba bilo koja pomoć oko bebe ili kućnih poslova, tu je za nju. Da joj titra i udešava. (više o tome kako da se vi dodvorite novopečenoj mami pročitajte ovde) 

Žene koje imaju postporođajnu dulu ređe pate od postporođajne depresije, duže doje, brže se povežu s bebom i uopšte lakše prebrode period babinja i prve mesece nakon porođaja.

Pored dve pomenute vrste dula, postoji i prenatalna, koja je tu da podrži mamu tokom trudnoće, a ponajviše je tu za one mame koje moraju da miruju i kojima je pored emocionalne podrške, potrebna i fizička.

Nadam se da sam vam lepo objasnila ko su dule, kakve sve postoje i koja šta radi (do malopre niste znali ni za jednu a sad odjednom postoje i nekakve vrste i podvrste). Šalu na stranu, mislim da ne postoji žena kojoj nije potrebna podrška, nebitno da li online ili uživo, za vreme trudnoće, porođaja ili u periodu babinja. Ženama znači da znaju da nisu same i da neko razume njihove potrebe i raspoloženja.

I za kraj: Znam da će doći dan kada će dule biti normalna pojava u porodilištima, i da će doći dan kada će me neko pitati šta radim, ja kažem da sam dula i taj neko kaže super dobro i mi nastavimo da pričamo. A do tada, ima li još nešto nejasno?

*uskoro i tekst o tome kako se postaje dula

One thought on “Jesi čula ko je dula?

Leave a Reply

Your email address will not be published.