Priprema grudi za dojenje

Verovatno se pitate šta da radite da najbolje pripremite grudi za dojenje. Odgovor je jednostavan: ništa! Priprema grudi za dojenje nije potrebna, barem ne fizička.

trudnica, priprema grudi za dojenje
Foto: Ben Klocken

Naime, možda ste čuli savet da treba bradavice trljati peškirom kako bi očvrsle. To je zastareli savet koji se odomaćio kod nas, ali se pokazao da ne samo što nije potreban već može i da šteti. Osim što će vas boleti (čak i kad samo zamislite), možete povrediti bradavicu i raskrvariti je, a svaka ranica je potencijalna infekcija. Takođe, oko bradavica se nalaze Montgomerijeve žlezde, mala uspupčenja na areolama koje luče suptancu koja stvara zaštitni sloj oko bradavice, a trljanjem bradavica možete povrediti te žlezde i ukloniti masni sloj koji štiti od infekcija.

Vaše telo od rođenja priprema grudi za dojenje. Ono što možete učiniti za svoje grudi tokom trudnoće jeste da ih negujete i čuvate. Koristite pamučne grudnjake koji neće stezati i žuljati dojke. Ako naglo porastu, nabavite veći grudnjak. Perite dojke običnom toplom vodom prilikom tuširanja, bez sapuna, koji mogu dodatno isušiti bradavice.

Priprema grudi za dojenje ako su bradavice ravne ili uvučene

Ukoliko imate uvučene ili ravne bradavice, ne brinite se jer ni njima ne treba poseban tretman u trudnoći. Ravne bradavice su one koje, kada ih dražite, ostaju ravne ili se malo ispupče i bebe ih najčešće vakuumom izvuku kad počnu da sisaju. Uvučene bradavice reaguju na nadražaj tako što se još više uvuku, ali se i one neretko hormonski u trudnoći ispupče. Ako se to i ne desi, bebe ih kasnije izvuku sisanjem. Bebe sisaju dojku, a ne bradavicu, pa se nemojte nervirati. Ukoliko beba i ne bude uspela da je izvuče, možete malo pumpicom izvući bradavicu pre podoja, ili špricem kao što smo opisali slikama. Takođe, možete prstom i kažiprstom stisnuti bradavicu da se ispupči. To radite više da biste vežbali da budete spretniji u tome kad zatreba nego zato što potrebno da ih pripremite.

Mentalna priprema za dojenje
piknik dojenje
Foto: Aurimas Mikalauskas

Tokom trudnoće nije potrebna fizička priprema grudi za dojenje, ali je zato potrebno da se psihički pripremite na period dojenja. Da se što više informišete kako biste znali kako da se izborite s problemom kad se s njim susretnete. Neće vam biti lako jer ćete dobijati oprečne informacije i savete. Susretaćete se sa mitovima o dojenju koji mogu da vam poljuljaju samopouzdanje i navedu da skrenete s pravog puta. Stoga pažljivo odaberite koga ćete slušati. Nemojte prihvatati savete od žena koje nisu uspele u dojenju, jer vam one ne mogu biti od pomoći. Slušajte savete od žena koje su dojile ili još doje. I najvažnije: već u trudnoći naoružajte se samopouzdanjem i odlučnošću da dojite, jer onda ste već na pola puta do uspešnog dojenja.

Pročitajte i Kako da ne upropastite sopstveno dojenje.

Tekst objavljen na stranici Savetovališta za dojenje Udruženja Roditelj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.