Rat u doba interneta (iliti nekultura ponašanja u diskusijama)

Posvećeno svim ženama koje se svađaju, podbadaju, vređaju druge i ismevaju. S nadom da će ovaj tekst inspirisati žene da imaju više tolerancije i razumevanja jedna za drugu

Jeste da umem da budem hrabra, al nisam luda da odem u pravi rat, onaj gde se puca i gine. Međutim, izgleda da jesam dovoljno luckasta da se upustim u polemiku s mamama. Tamo se barem ne puca i ne može se umreti, pomislila sam. No, još ne stigoh ni da nešto zucnem o temi, vidim da je paljba već krenula. I to kakva! Da ne dužim, na najpopularnijoj društvenoj mreži, u grupi gde se okupljaju mamike, a među njima i ja, jedna keva je objavila sliku mame kako doji dete od četiri godine. Ja, koja sam i sama dugo dojila decu, nisam ni pomislila da bi se tu mogao povesti baš takav rat. Zašto? Zato što postoje mame kojima je to u redu i koje to podržavaju produženo dojenje i postoje mame kojima to nije u redu i koje misle da deca posle prve ili druge godine ne treba da sisaju. I jedno i drugo je u redu. Samo se svaka izjasni, i svi razumemo jedni druge. Niti ću ja njih nagovarati da ih doje duže, niti će one mene kuditi što nisam dojila kraće (kako sam se samo prevarila).

Otkud onda može nastati rat i zašto? Ne mogu a da se ne zapitam šta to tera ljude da napišu nešto tako ružno. Da napišu nešto kao mnogo duhovito što proziva druge. Posle ponovnog čitanja svakog komentara i analiziranja zašto su neke napisale ružan komentar, došla sam do zaključka da sve te žene možemo podeliti u šest kategorija, a vi ćete se, naravno ne sve (obožavam vas koje se ne pronalazite), već same svrastati u neku od njih. Dakle, ovo se odnosi na sve teme generalno, dojenje je bio samo povod jer mi je slaba tačka (sve mi diraj, samo produženo dojenje nemoj).

1. Lakomislene dobrice. One koji nepromišljeno i instinktivno odgovaraju na ono što su videle, ne razmišljaju o tome kako mogu da povrede druge. To je najbolja kategorija jer one će, nakon što su pročitale ovaj tekst, shvatiti da su ipak mogle da daju malo uljudniji komentar od onog koji su napisale (namerno neću navoditi konkretne komentare jer žene će same shvatiti kojoj grupi pripadaju). Zašto je još najbolja kategorija? Zato što one nisu loše. Ne, one nikom ne žele da naude, samo nisu mnogo razmišljale o tome da će njihov komentar ikog povrediti, nisu mislile o tome kako će se osećati žena koja doji svoje dete od četiri godine, uverena da mu pruža najbolje što može, kao i svaka mama (o tome zna li svaka mama najbolje za svoje dete možete pročitati ovde). Dakle, dobra stvar biti u ovoj kategoriji jeste što uvek možete iz nje izaći, tako što ćete se malo staviti u mesto žene koja pročita vaš komentar. Stavite se na njeno mesto, kako biste se vi osećali da vam neko na bilo šta što u svom životu radite da takav komentar (bilo to što dajete detetu od sedam meseci paštetu, što spavate sa detetom od pet godina u istom krevetu ili što volite oralni seks). Niko ne voli da čuje da radi nešto odvratno, bolesno, da je nenormalan, dokon, i slično. Verujem da niste htele, i sve vam je oprošteno.


2. Bezobzirne ženice One koje takođe komentarišu impulsivno i bez mnogo razmišljanja ali ih baš i briga kako će se neko osećati. Živimo u vremenu kada je mnogo moderno da te baš briga za druge. Meni je nekako to uvek bilo čudno kad čujem kad mi neko to kaže. Jeste, ne treba da nas zanima baš svako mišljenje i ne treba da plačemo kad nam neko kaže da mu se ne sviđa to što radimo, ali nemojte mi reći da treba da iskuliram i da me baš briga kad vidim da je neko nekom napisao da je glup, da ide da kuva ručak umesto što tu prosipa pamet, i slično. Ljudi koji ne mogu da pruže pomoć i podršku ili da napišu nešto normalno u vezi s onim sa čim se ne slažu, zaista ne treba da pišu. Sve više žena piše kako se boji da nešto objavi jer će krenuti paljba na njih. (Srećom pa nisam administratorka, inače bih se i ja ponašala vrlo impulsivno i bez opomena brisala ljude iz grupe).

3. Mame koje imaju problem sa sobom One koje komentarišu negativno jer vuku neki kompleks u vezi s tom temom. Ovo je najosetljivija kategorija. Jer sve mi imamo neke stvari koje potiskujemo, krivo na je što u nečemu nismo uspele ili što nam u vezi s nečim u životu ne ide i često potiskujemo stvari i naravno nismo ni svesne neki naših kompleksa. Pa često tako odbrambeni mehanizmi rade svoje i mi nismo ni svesne da imamo u vezi s nekim stvarima problem. Dakle, razmislite zašto vas je neka tema pogodila ili zašto vas je neki komentar isprovocirao (ovde je izuzetak bezobrazluk jer to je nešto što sve normalne ljude pogađa). Teško se iz ove kategorije izlazi jer je potreban dobar rad na sebi, što često stavljamo u deseti plan. Ali ZATO: ako vam i nešto smeta iz nepoznatog razloga, recite to lepo. Dakle, želimo decu da učimo da se lepo ponašaju, da uče od nas, da govore lepe reči a mi se obraćamo drugima sa: kravo, ajde ćuti tu ili idi odakle si došla…

zena sa laptopom
Foto: Spirit-Fire

Takođe u ovoj kategoriji nalaze se i žene koje imaju problem u kući, na poslu i slično i ne umeju na drugi način da izađu na problem sa svojim frustracijama te omalovažavaju, prozivaju i vređaju nepoznate žene u grupi jer im je to bezbedna teritorija..

4. Zabavljačice Primetila sam da dosta mama često voli da ružnim komentarima bocka nekog jer tako privlači pažnju pošto je kao duhovito. Sećate se kad smo bili osnovna škola pa neko negog zeza da ima klempave uši a drugi se smeju a osoba koja je to rekla se oseća sjajno jer je u centru pažnje i kao duhovita je. Kao što ni taj klinac što ne razmišlja o tome kako se oseća dete sa klempavim ušima, tako i ta mama zabavljačica nije loša, ali eto, nažalost, ne misli o osećanjima drugih, već hoće da zasmeje masu. Kad počne da misli, mama zabavljačica može da počne da zabavlja druge ne podsmevajući se nikom. Jer, treba li da ponovim, može nekoga povrediti.

5. Nevaspitane mamike Ostavljaju uvredljive komentare jer su prosto i jednostavno nevaspitane. Nisu krive, prosto ne znaju bolje da se ponašaju. Nisu naučile da može nešto da se kaže i bez upotrebe pogrdnih reči, ali ne možemo im zameriti. Ne umeju bolje. Ali možda će ih deca naučiti rekavši im da to nije lepa reč.

6. Veštice  One koje pišu ružno i namerno podbadaju jer su zle. Dakle, to je najgora kategorija i možemo samo da se nadamo da će poznanstvo ostati samo virtuelno i da je nećemo sresti u stvarnom životu. No, ja verujem da je takvih vrlo, vrlo malo. Možda zato što volim da gledam na život kroz ružičaste naočare a možda i zato što ne verujem da veštice postoje.

Ako ste se pronašle u nekoj od navedenih kategorija i uvredile ste se, onda vam je jasno kako se osećaju žene koje svakodnevno vređate. Ako ste se pronašle a niste se uvredile, već vas je to podstaklo da sledeći put pripazite pre nego što nešto napišete, onda sjajno. Ponosna sam na vas! A ako ste se pronašle, nimalo vas nije pogodilo to i baš vas briga što ste takvi, onda niste ni stigli do kraja ovog teksta jer vas boli uvo šta neko tamo piše, da ne kažem goru reč.

A ako se niste pronasle ni u jednoj kategoriji, onda uctivo i kulturno komentarisete i bicete tema nekog drugog posta.

Dakle, sve se ponašamo u skladu sa svojim kapacitetima. Neko prosto ne može bolje od sebe, ali verujem da dobar broj žena može malo više da se potrudi i malo više misli na druge prilikom iznošenja svog mišljenja. Kako bi nam bio divniji ovaj svet (virtuelni ili stvarni) kad bismo jedna drugoj davale više podrške i kada bismo imale više razumevanja jedna za drugu. Konac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *