Deca su ukras sveta: samo u pesmi?

A ne, ne. Ako ste došli da čitate o tome kako su deca užasna mala stvorenja, možete slobodno da prestanete da čitate. I ako ste roditelj koji smatra da su deca ukras sveta i da tim divnim malim bićima treba samo mnogo ljubavi da bi rasla, ne verujem da će vam se dopasti tekst.

Ovo je tekst za mame i tate da odahnu što nisu najgori na svetu ako ne vole decu 24 sata na dan i da nisu jedini koji uživaju kada deca konačno odu u krevet. Naravno da je iskarikiran, da bi bio smešan. Jer da nije smešno, bilo bi tužno. A naopako da smo tužni što imamo decu.

Elem, jutros sam sa drugaricom pola sata pričala kako su nam deca ovih dana nezgodno nasađena, ružno se ponašaju, da ne kažem da su bezobrazna. Nabrajale smo do sitnih detalja kako se ponašaju a onda to malo analizirale. A na kraju je pao i neki predlog kako da se postavimo u kojoj situaciji. I ništa, došla ja kući da završim započet tekst o polasku u prvi razred, ali ne vredi.

Proći će

Razmišljam: brate mili, stalno s tom decom neka faza. Kad se rode, plaču jer su udahnuli vazduh, pa onda dođu grčevi, koji, tek što su prošli, kreću zubi. Taman izraste zub i misliš sad će biti pesma, kad ono skok u razvoju. Ako nije skok u razvoju, onda je adaptacija na  jaslice, pa na vrtić. Ili je odvikavanje od pelena, ili je navikavanje na brata ili sestru, ili su malo spavali, pa su zato nervozni. Ili su jeli mnogo slatkiša pa su od šećera takvi kakvi su… Nema više opravdanja i “proći će”. Neće proći i deca će uvek biti u nekoj fazi. Da ne kažem nezgodnoj. Ali mi nije jasno kako to da se svuda samo piše o tome kako su deca ukras sveta, a retko kad o tome kako umeju u svakodnevnom životu da budu naporna. Nekad toliko da jedva čekate devet da ih strpate u krevet.

Zašto nas deca nekad toliko nerviraju
Dete plače a mama pokušava da ga uteši
Foto: Nathan

Zato što ne umeju da izraze svoja osećanja, pa uglavnom plačom komuniciraju. I ako pokušate da ih ućutkate silom (oštrim tonom uz ljutit pogled provučete kroz zube: prekini!), urlaju još gore. Zagrljaj bi im možda i pomogao i smirio ih, ali vama se prosto ne grli dete jer vam je pritisak skočio. I najradije biste otišli u drugu sobu da ga ne vidite. Što često i uradite. No, ako ga ne vidite, ne znači da ga ne čujete. Ali ne kako pevuši Deca su ukras sveta, nego da vas podsetim: kako se dereeee!!!

Zato što još nisu naučili kako da se ponašaju onako kako bi trebalo, naročito na mestima i u situacijama gde bi trebalo. Pa tako umesto da obuku jaknu i krenu s dečjeg rođendana, koji se pet minuta ranije završio, on sedi na tepihu i plače. I vi strpljivo čučite i šapućete mu kako su, eto, već svi drugarčići otišli i kako je vreme da se ide kući. A ono brizne u još veći plač. Pa ne znate da li da plačete ili da se smejete. Drugim ljudima govorite kako vam je dete jako druželjubivo i kako je rođendan bio divan. A u sebi se mislite: sad si bio na rođendanu i zapamti! (Naravno, već na sledeći ga vodite, nadajući se da će biti tek za mesec i po, kad ste možda izašli iz te faze: neću kući!!!)

Zašto nam još skaču po živcima

Zato što im te čarape nikako ne odgovaraju, nešto ih bocka, a kad obuju druge, onda ih svrbe noge. Etiketa na majici ih toliko izbaci iz takta da krenu da se koče od nervoze. Pa vam dođe da ih tako u gaćama i potkošulji bez etikete (koju ste isekli jer ste čitali o hipersenzitivnoj deci kojoj zaista smetaju grubi materijali) ostavite na terasi koji minut, iako je napolju sneg. Pa da vidimo da li bi im nešto smetalo! Ali ne smete, ne jer se bojite da će se prehladiti, već zato što se bojite da će komšija zvati socijalne radnike pošto očigledno zlostavljate svoje dete.

dete sedi pored fontane i plače a korisceno je da se ilustruje tekst Deca su ukras sveta
Foto: Frank Akobi

Zato što ciče kad uključite tuš jer je voda hladna. I dok nameštate toplu, vrište da ste ih ošurili. A potom kad konačno napravite onakvu kakva im odgovara, onda im je voda ušla u oči i odmah im treba peškir. A kad su na moru i bazenu i rone, ne smeta! Koliko ste puta samo vikali da prestanu da rone jer će zaglaviti upalu uha, ono neko plivačko uho ili kako se već zove…

Zato što krenu tako da jauču kad im pravite kiku da bi slučajni prolaznik pomislio da sprovodite neku kaznu čupanjem deteta za kosu. Što vam i dođe da uradite, jer niti je vaša ideja da joj pravite frizuru, niti vam ide od ruke. Umesto čupanja za kosu, zafrljočite gumicu za kosu u nepoznatom pravcu, iako svesni da sledi jedna serija vrištanja. Jer niti ima frizuru, niti ima gumicu da je sama sebi napravi. “A ti lepo sledeći put nemoj da se dereš, pa neće biti ovakva situacija.” A mislim se u sebi: sad sam ti pravila frizuru…

I zašto nas još nerviraju

Zato što nemaju predstavu o vremenu i to ih čini još nestrpljivijim. Pa svaka dva minuta pitaju je l prošlo sat vremena i kad će im doći drugar/drugarica. I kukaju kako im je dosadno i ne mogu više da čekaju. Onda vi poludite što se smaraju pored toliko igračaka. Sve ću vam igračke pobacati! Nemoj, mamice, molim te.. I kreće cmizdrenje, pa se pokajete što ga niste prosto ostavili da vas smara svaka dva minuta: kad će doći, kad će doći, kad će doći…

Pročitajte i Pet caka za opuštenije jutro s decom.

Zašto su takvi

Zašto, ako su žedni, misle da će umreti od žeđi, i ako su gladni, umiru od gladi? Jakooooo suuu glaaaadni i ne možete da im objasnite da će za pet minuta biti ručak, pa morate da slušate kukanje dok se ručak ne završi. A ako i zatvorite vrata od kujne, doći će i prosuti se na patos jer je malaksao od gladi. A potom će kukati kako je supa jako vruća i ne može odmah da jede, a tolikoooo je glaaaadan. Laganim hodom odlazite do kuhinje, i vraćate se s kinder jajetom, koje mu dajete dok se supa hladi. Jer duša ište malo tišine. A i da jedete na miru.

Prijatno!

3 thoughts on “Deca su ukras sveta: samo u pesmi?

  1. JELENA KNEZEVIC

    ORIGINALAN TEKST, KAO DA SAM JA PISALA O MOJIM DIVLJACIMA KOJI SU VECERAS JEDV A ZASPALI, A IMA IH TROJE, 5,3, 2. MA DIVOTA IH SLUSATI KAKO ME ZEZAJU. VOLELA BIH DA RAZMENIMO JOS TEMA I MISLJENJA JER NAM JE ZAISTA POTREBNA PODRSKA DA NE KAZEM PSIHO LOSKA POMOC.
    JELENA

    • Mama Popins

      Draga Jelena, troje a razlika dve i jednu godinu… treba to izdrzati 🙂 da, bice jos toga na tu temu. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *