Stvari za bebu: da li vam je ZAISTA potrebno sve ono sa spiska?

Upozorenje: Ovo nije tekst za mame koje vole da pazare. Ako uživate u kupovini i predstavlja vam zadovoljstvo da šopingujete svašta, te ste sigurne da se nećete sekirati mnogo ako vam posle nešto od toga ne treba, preskočite ovaj tekst. Ovo je tekst za mame koje žele da kupe samo neophodne stvari za bebu. Nebitno da li zato što nemaju dovoljno novca ili ne žele da ga utroše na nepotrebne stvari.

Spisak do spiska

Sastavila sam spisak nepotrebnih stvari za bebu. Na njoj se nalazi skoro sve sa spiska neophodnih stvari. Kako to? Pa lepo. Retko šta je bebi koja ima mamu neophodno s tih spiskova, koji su iz dana u dan sve veći. Da, neke stvari su potrebne, ali možda samo desetina od onoga što se nalazi na spisku.

Da, bilo je zamišljeno da napišem 30 stavki sa ogromnog spiska koje vam nikad neće zatrebati. Ali problem je u tome što su sve bebe drukčije, kao i sve mame. Ne postoji univerzalni spisak stvari koje vam nikad neće zatrebati, ili univerzalni spisak stvari koje će vam sigurno biti potrebne. Stoga, ja bih da zajedno vidimo šta je to što nekim mamama treba a nekim ne. Želim da vam pomognem da sami, na osnovu svojih potreba i želja, napravite svoj spisak stvari.Kada sam se prvi put porađala,na spisku stvari za bebu nalazilo se 30-ak artikala, a sada možete naći i duplo više a skoro sam naletela i na jedan sa više od 70. Zamislite. A onda nakon što zamislite, pokušajte da se zamislite nad tim stvarima i da dobro promislite šta vam je od tih stvari ZAISTA neophodno.

Spisak za prirodnu ishranu

Ukoliko majka želi da doji i ima nameru da u tome uspe, na njenom spisku ne treba da se nalaze: flašica (kao ni rezervna cucla za flašice), četka za pranje flašica i cucli, stalak za sušenje flašica, duda, kao ni kutija i lančić za cucle, silikonska bradavica, a neće joj biti potrebno ni adaptirano mleko… A bogami ni pumpica za izmlazanje. Ajmo redom.

Nema potrebe da bebi koju nameravate da dojite kupujete flašicu. Jer ona će sisati. Da, možda će biti potrebno neko vreme da se uhodate s dojenjem, ali ako i budete imali poteškoća (obratite se savetnicama za dojenje), flašica će tu samo odmoći. Da, ima beba koje bez problema sisaju i piju na flašicu, ali se vrlo lako može desiti da beba posle pijenja iz flašice odbije dojku ili počne nepravilno da uzima dojku (konfuzija bradavice). Ako od nekoga i dobijete savet da bebi date flašicu posle podoja da biste znali je li dovoljno jela, bolje pitajte da vam pomogne da beba dobije mleko iz dojke.

Svaka mama se u nekom trenutku brine je li joj beba gladna, pa nije na odmet da pročitate tekst Ako sumnjate da je beba gladna.

Ako vam kažu da će vam ipak trebati flašica: za čaj protiv grčeva ili vodu, pročitati ovaj tekst.

Cucla vam ne treba pre porođaja. Jer nije preporučljivo da se koristi dok se ne uspostavi laktacija. Ako i posle uspostavljanja laktacije poželite da uvedete cuclu, lako ćete je kupiti. Sva oprema koja ide uz flašice i cucle neće vam trebati, pa tako možete precrtati sa spiska i sterilizator, grejač za flašice, četkicu za pranje flašica i cucli i ostale sitnice koje idu uz to (našla sam 15 stavki koje vam neće biti potrebne ako ste odlučili da dojite).

Još neke od suvišnih stvari sa spiskova

Iako su vam možda rekli da kupite silikonsku bradavicu jer imate male ili uvučene bradavice, ne mora uopšte značiti da će vam zatrebati. Beba sisa dojku, a ne bradavicu, i jedina je razlika što će mama morati da ima više strpljenja oko nameštanja bebe na dojku. Silikonske bradavice su retko potrebne (i korisne) a pored toga, mogu napraviti isti onaj problem konfuzije bradavice. Dakle, ne kažem da vam možda neće pomoći, ali pokušajte prvo bez njih.

Kutija adaptiranog mleka “za svaki slučaj” nalazi se na svim spiskovima. To vam u startu stvara sliku da će vam možda ipak zatrebati, a i mnogo je lakše posegnuti za nečim što imate u kući nego za nečim što nemate. Uopstalom, uvek možete otići do neke apoteke ili prodavnice i kupiti ako se ustanovi da vam je neophodno. Ali vam ne bih savetovala da to radite na svoju ruku i dajete bez konsultacije sa pedijatrom.

Što se tiče pumpice za izmlazanje, ona je potrebna najčešće samo onim majkama koje su odvojene od beba ili koje iz nekog razloga ne mogu da sisaju. O isključivom izmlazanju možete pročitati ovde. Višak mleka, ako budete imali napete grudi, možete izmusti ručno, a ovo je vrlo koristan video.

(besplatni) Izvori informacija o dojenju

Za uspešno dojenje nije vam potrebno ništa sa spiska, ali je potrebno pripremiti se psihički i edukovati se što više. Ne raditi stvari zato što vam je tako neko rekao, već znati zašto nešto radite. Kada vam je jasno zašto nešto radite kako radite, onda nećete mnogo pogrešiti. Preporučujem da posetite sajt Savetovališta za dojenje Udruženja Roditelj, da posetite našu besplatnu radionicu u Novom Sadu, Kuli i Beogradu i pogledate filmić Mliječna staza, koji je napravila Udruga Roda iz Hrvatske a koji će vam pojasniti kako dojenje funkcioniše.

Za spavanje

E sad ide najveći šok: zapitajte se da li vam je potreban krevetac. Da mi je neko rekao da mi nijedno dete neće spavati u krevecu (i da jedno neće želeti ni trenutak da provede u kolicima), rekla bih mu da laže. Ili kulturnije: nemojte pričati koješta! Srećom pa sam pozajmila krevetac (hvala, Sonja).

Prva beba je prvih mesec dana spavala u krevecu, ponekad, a posle toga nikad. Čim je spustim, plače. Što bi babe rekle, kao na žeravicu da sam je spustila. I tako je završila u našem krevetu. Ja nisam morala da ustajem sto puta da je dojim i spuštam u krevetac, pa opet uspavljujem i opet uzimam, već smo svi spavali fino u krevetu.

Drugo dete nismo ni pokušavali da smestimo u krevetac. Služio nam je za odlaganje stvari i igračaka. I nisam redak slučaj. Čak u mojoj okolini ima više mama koje su spavale sa bebama u krevetu nego onih čija su deca spavala u krevecu. E sad, bilo bi idealno kada biste imali od koga da nasledite krevetac. Ili barem pozajmite na mesec-dva da vidite kako ide spavanje u njemu. Ako na tavanu imate svoj krevetac kad ste bili mali, ili kolevku, možete ih prefarbati i samo uzeti novi dušek.

Nađite stil odgajanja koji vama odgovara

Razmislite o tome kako se osećate kad mislite o zajedničkom spavanju. Vi volite da spavate s nekim. Bebe to obožavaju. Mirnije spavaju, manje se bude, spokojnije su. O dobrobitima zajedničkog spavanja, možete pročitati ovde. Važno  je informisati se kada spavate sa svojom bebom u krevetu. Evo i teksta doktora Sirsa o povezujućem roditeljstvu i sigurnosnim merama.

Ako odlučite da beba spava u vašem krevetu, onda ćete se rešiti sedam stavki sa spiska, što nam ostavlja još 55 stvari sa spiska koje treba da vidimo hoćemo li kupiti ili ne.

Mnogi roditelji rade mnoge stvari a da i sami ne znaju zašto. Najčešće je to zato što im je to rekao neko iz okoline, ili zato što je slučajno neka knjiga o odgoju dece došla do njih, ili zato što su njih tako odgajali. I zato je potrebno potražiti metodu odgajanja deteta koja vam odgovara. Da znate zašto želite da beba spava u krevecu ili kod vas u krevetu.

stvari za bebu


Za prevoz od tačke A do tačke B

Što se tiče kolica, ona su i za spavanje i za vozanje. Lagala bih kad ne bih rekla da mi je bilo sjajno što je prva ćerka želela da bude u kolicima. Nosila sam je u marami kad bih išla u kratke šetnje, do radnje i slično, ali mi je bilo jako zgodno kad bismo išle u duge šetnje. Takođe, kolica su zgodna i za pijacu jer može dosta stvari da se ponese. Ali neke bebe prosto neće. Trudila sam se mesec dana s drugom ćerkom da je nekako privolim, ali nije vredelo. Završavalo se tako što je nosim i guram prazna kolica, i nemam slobodnu ruku da dam starijoj ćerki. Laknulo mi je kada sam ih izbacila iz upotrebe i prešla samo na maramu.

 

Dakle, i za kolica bi bilo sjajno da možete da dobijete, ili barem da kupite neka polovna. Ako beba ne bude htela da ih koristi, biće vam manje žao nego da ste dali gomilu novca. (Ivana, sećaš se svojih kolica i Tiće koji je sve vreme pokušavao da izađe iz njih?)

Takođe, važna stavka što se tiče kolica: uvek birajte praktična kolica, koja su što lakša za baratanje: u liftu, uz stepenice, koja mogu da stanu u gepek i slično. Jer mame obično biraju što veća i udobnija (čitaj kvalitetnija) kolica, zaboravljajući pri tome da je mnogo važnije hoće li moći same u šetnju s bebom ili hoće li moći da uđu u lift ili ih ponesu uz stepenice ako nemaju lift. Mi smo kupili baš lepa kolica, ali poprilično glomazna za naš stan i baš su nam bila kost u grlu u hodniku.

Nošenje i vozanje

Bilo bi idealno kada biste imali i kolica i nosiljku (maramu ili neku ergonomski ispravnu nosiljku: za više informacija o nošenju beba, pogledajte grupu na FB). Jer bebe vole da su pored mama, da se nose, i mnogo je lakše bebu staviti u maramu i otići do pekare nego ići kolicima, naročito kad živite u zgradi i nemate baš kolica-frendli ulice u kraju).

Auto-sedište je jedna od retkih stvari koja vam je neophodna od prvog dana. Jer je u pitanju bebina sigurnost. Kao što ste vi vezani pojasevima, tako beba treba da bude smeštena u auto-sedište. U ovom tekstu možete pročitati o auto-sedištima, a ispod teksta je brošura o pravilnoj upotrebi. A kod Milene na blogu možete pročitati koje su to najčešće greške koje roditelji prave kada je vožnja dece u pitanju.

Odeća

Kada sam skoro pitala mame da mi kažu šta su to kupile za bebe a nikada nisu koristile, među njima je bilo mnogo stvari, i skoro sve su bile različite. Dok je jednoj benkica bila nepotrebna, drugoj je bila nezamenljiv komad odeće i najlakše za presvlačenje. Dok je jedna hvalila džak za spavanje, drugoj nikako nije bio zgodan ni za presvlačenje, niti je bebi prijalo.

Unapred je teško znati šta će bebi odgovarati ili ne, ali barem možete isprobati i videti šta se vama čini kao dobra stvar. Vidite da od neke drugarice pozajmite koju krpicu za bebu. One zaista prvih meseci nose po dve-tri nedelje jedan broj, i retko kada mama stigne sve da im obuče šta ima, a ne dva puta. Takođe, možete probati dok ste trudni na nekoj bebi da je obučete i videti šta vam deluje jednostavno za korišćenje.

Prvorotke često prvi put u životu presvuku baš svoje dete. Tada shvate da su im zgodne, recimo, štramplice a da su džabe uzimale čarapice jer su retko nosile pantalonice i bodiće. Zaključe da su nepotrebno uzimale rukavice da ih beba ne bi izgrebala jer su ih bebe obično skidale. Inače, umesto rukavica, super mogu da posluže i čarapice. Nehodajuće cipelice retko kome trebaju; više ih mame stave da kombinuju s nečim od garderobe ili da se “moderiraju”, i to tek kad idete napolje u neke duže šetnje pa da kao bebi ne ozebu noge… Ali možete s bebom skoknuti kada se ta potreba za utopljavanjem bebe javi.

Ne žurite

Dakle, sve u svemu, sve što vam od garderobe zatreba, možete nabaviti vrlo lako i nakon što beba dođe. Što se garderobe tiče, dovoljno je imati nekoliko stvari za početak. Da ne govorimo o mamama koje imaju sušilicu za veš koja osuši stvarčice za dva sata. Plus što ćete, sigurna sam, dobiti dosta garderobice od rođaka i prijatelja, koji će doći da upoznaju vašu bebu. Tako da, sačekajte da vidite šta ćete dobiti pa onda dokupite šta vam zatreba.

Pelene
Pre sedam godina izbor je bio mali, za razliku od danas

Možete odabrati jednokratne ili pamučne. Često ljudi ne znaju da su današnje pamučne pelene vrlo lake za korišćenje i da je jedina razlika u tome što se posle upotrebe ne stave u kantu za smeće, već u korpu za veš. Iz aviona se vidi da favorizujem pamučne pelene, ali ovo ne služi da vas nagovori da koristite pamučne, već da znate da postoji i to. Jer često mame zamisle pranje, peglanje, rečju – gubljenje vremena, a zapravo u praksi nije baš tako.

Ovo je sjajan video gde su mame pričale zbog čega su se odlučile za platnene, pa čujte šta kažu.

Za kupanje

Što se tiče kozmetike, bebama ne treba mnogo da budu čiste: dovoljna im je čista voda. Neretko se dešava da se bebama od sapuna isuši koža pa da potom moraju da se mažu raznim kremama ili uljima. Da, guza i ručice se mogu oprati sapunom, ali generalno im je sasvim dovoljna čista voda. Neke mame se odlučuju za pavlovićevu, neke za pantenol, neke se kunu u sudokrem….

Za bebu je najvažnije da se presvlači redovno i da, kad god ste u mogućnosti, bebu operete vodom umesto vlažnim maramicama. Kad ste kod kuće, možete koristiti i pamučne krpice i vodu, ili je odneti bebu na brzaka do lavaboa i oprati joj guzu. Takvom higijenom i redovnim menjanjem pelene smanjićete mogućnost da beba dobije ojed. A ako želite da beba uvek ima čistu guzu (i pelenu), možete razmisliti i o praktikovanju bespelenaštva. Da, spisak kozmetike za bebu je poprilično velik, i ne morate žuriti s time. Videćete šta će vam biti potrebno i kupiti.

Kada je o kadicama reč, predlažem vam da izbegavate male i s nekim anatomskim oblicima jer će ih bebe prerasti vrlo brzo i kada počnu da sede, biće vam nezgodno da je koristite. Običnu kadicu moći ćete da koristite dok dete ne pređe u kadu, a neke mame hvale kupka, kao sjajnu stvar za prve nedelje kupanja bebe.

Kako da kupite najmanje moguće stvari za bebu
beba kao poklon
Foto: Nadica Petrović

Lepo uzmete taj neki spisak koji imate i nad svakim artiklom se zamislite. Ako nije neophodan, preškrabajte ga. Ako jeste, vidite od koga možete da ga pozajmite. Ja se jako nerviram kad odem kod drugarice pa mi ona pokaže kako je kupila npr. njihalicu. Koju će koristiti nekoliko meseci i koju sam mogla da joj pozajmim. Ako baš niko nema da vam pozajmi to što vam treba, sledeći korak je da kažete najbliskijim ljudima da vam to kupe za babinje. Ne, ne tražite nikakvu milostinju. Oni će svakako želeti nešto da kupe bebi, a vi ćete im pomoći da ne lutaju i ne kupuju beskorisne stvarčice.

Videćete da će se vaš spisak stvari svesti na nekoliko stvari. I da ste uštedeli gomilu novca, i vremena. I predlažem da sebe obradujete nekom sitnicom. Ili naručite neki ručkić i preskočite kuvanje danas. Prijatno!

One thought on “Stvari za bebu: da li vam je ZAISTA potrebno sve ono sa spiska?

  1. Milkica

    Ovaj spisak je za mame koje misle svojom glavom 🙂 preporučila bih ga svima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.